Reijsendaal, Rotterdam

Het gebied tussen het centrum van Rotterdam en het vliegveld Zestienhoven wordt al bijna 15 jaar ontwikkeld voor woningbouw. Met deze ontwikkeling bouwt Rotterdam aan een aantrekkelijk buitenstedelijk en groen woonmilieu, direct ten noorden van de stadsring.

Binnen dit stedenbouwkundige plan, ontworpen door de gemeente Rotterdam, zijn door Orange Architects aan de van der Duijn van Maasdamweg 40 eengezinswoningen en een appartementengebouw met 4 appartementen ontworpen. Dit laatste gebouw heeft een fenomenaal uitzicht op het aangrenzende park, dat met haar schilderachtige waterpartijen de groene long van deze nieuwe stadswijk vormt. De overige 42 woningen worden door Geurst en Schulze ontworpen, waarbij de ontwerpen van beide bureaus elkaar afwisselen aan de laan.

De vormgeving van de korte bouwblokken laat zich het beste lezen als ‘Laanvilla’s’

De 40 grondgebonden woningen zijn opgedeeld in twee-, drie- en vier-kappers, allen voorzien van grote sculpturale kappen, royale erkerramen of veranda’s op de begane grond, mooie metselwerk details en geornamenteerde luiken, die als half transparante ‘screens’ voor de ramen gemonteerd zijn. De vormgeving van de korte bouwblokken laat zich het beste lezen als ‘Laanvilla’s’.

Om de samenhang in de korte rijtjes van twee, drie of vier woningen te benadrukken zijn ze als kloeke alzijdige gebouwen ontworpen, met voordeuren aan zowel de voor- als de zijgevels van het volume. Diversiteit in steenkleur en kapvorm benadrukt de verschillen tussen de Laanvilla’s. Aan de zuidzijde van het plangebied, met zicht op het groen en het vliegveld, zijn wat informelere ‘Verandawoningen’ ontworpen, die optimaal profiteren van het vrije uitzicht en de ondergaande zon aan die zijde.

Zo ontstaat een compact maar sculpturaal woongebouw, dat optimaal gebruik maakt van het mooiste uitzicht in Park Zestienhoven

De vier appartementen zijn ondergebracht in een compact en sculpturaal bouwvolume van vijf bouwlagen, met een terugliggende bovenste verdieping en een bedrijfsruimte op de begane grond, waarbij slechts één appartement op elke verdieping wordt gemaakt. Het gebouw ligt aan het einde van de laan, waar de weg een bajonet maakt waardoor een verbinding met het aangrenzende park ontstaat. Het gebouw vormt zo een baken aan de van der Duijn van Maasdamweg, wanneer je met de auto of de fiets Park 16Hoven van de Westzijde binnen komt.

Omdat de voorzijden aan de laan ook de best bezonde kanten van het gebouw zijn – en daar ook het zicht op het aangrenzende park is – zijn op de hoek van het gebouw royale verspringende balkons ontworpen, die als buitenkamers het verlengde van de woonruimtes vormen.  De verschijningsvorm van het bakstenen gebouw wordt in grote mate bepaald door deze terrassen, die met lage geprofileerde bakstenen borstweringen zijn afgezoomd. Grote puien bieden de appartementen veel licht en rondom uitzicht op de groene omgeving. Het gebouw wordt gematerialiseerd in een genuanceerde,  leemkleurige baksteen – in wisselende patronen – en grote donker geanodiseerde kozijnen. Zo ontstaat een compact maar sculpturaal woongebouw, dat optimaal gebruik maakt van het mooiste uitzicht in Park 16Hoven.

Projectdetails
  • Locatie
  • Reijsendaal
  • Opdrachtgever
  • Nieuw Vastgoed
  • Ontwerp
  • 2020 >
  • Oppervlak
  • 9.100 m2
  • Team
  • Jeroen Schipper, Patrick Meijers, Max Hissink, Marlene Hamacher, Tess Landsman, Anna Kolasa, Dirk Jansen, Bas Kegge, Rutger Schoenmaker, Dirk Hovens, María Gómez Garrido, Gözde Calap
  • Visuals
  • Multivision 3D