Bureau

Ons bureau is gevestigd in het centrum van wereldhavenstad Rotterdam. Van oudsher een stad van nationale en internationale handel, een stad met lokale en internationale bewoners. Dit is onze bakermat en met Rotterdam delen wij de identiteit van ons bedrijf: creatief, ‘hands on’, mee-denkend en internationaal: welkom bij Orange Architects!

Werkvelden

Orange Architects is een multidisciplinair en internationaal opererend ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw, interieur en buitenruimte, dat wordt geleid door Patrick Meijers en Jeroen Schipper. Beide partners zijn opgeleid als architect en stedenbouwkundig ontwerper aan de Technische Universiteit Eindhoven in de volle breedte van het ontwerpvak. De opgaven waar binnen Orange Architects aan wordt gewerkt variëren van haalbaarheidsstudie tot volledige opdracht en van globaal stedenbouwkundig plan tot gedetailleerd interieurontwerp. In de afgelopen 25 jaar zijn in opdracht van private en publieke partijen uiteenlopende plannen gemaakt, waarvan er inmiddels meer dan 35 gerealiseerd zijn en nog eens 25 in voorbereiding of in uitvoering zijn.

Mensen

In al onze projecten staat de mens centraal. Wij willen niet alleen aansprekende bouwwerken realiseren, maar vooral inspirerende leefomgevingen creëren. Omgevingen waar je goed kan wonen, werken en ontspannen. De uitdagende opgave en de grote transitie waar wij de komende jaren voor staan is ons inziens vooral een kans om duurzame, aantrekkelijke en goed geprogrammeerde stadslandschappen te maken; leefomgevingen die niet monofunctioneel en exclusief, maar juist multifunctioneel en voor iedereen toegankelijk zijn.

Houding

Orange Architects ontwikkelt aantrekkelijke, conceptueel geavanceerde en spitsvondige antwoorden op complexe ruimtelijke opgaven. Een rationele grondhouding, die ons kenmerkt als ingenieurs, wordt gecombineerd met sensitiviteit voor de context, de lokale cultuur, de wensen van de opdrachtgever en de toekomstige gebruikers van het project. Orange Architects transformeert met kennis en kunde uiteenlopende ideeën, dromen en wensen van opdrachtgevers in inspirerende en duurzame leefomgevingen.

Ontmoet de mensen

Nancy Salim

office assistant

Nancy Salim

office assistant

“No spice, no life”

Nancy (NL) studeerde Communication & Multimedia Design aan de Hogeschool Rotterdam. Dat ze een geboren en getogen Rotterdammer is weerhield haar er niet van om de wereld te verkennen; van andere culturen, nieuwe mensen en hun eten (misschien wel de belangrijkste!) krijgt ze nooit genoeg. Na een aantal jaar in de coworking industrie te hebben gewerkt is Nancy sinds 2021 onderdeel van Orange Architects.

Marlene Hamacher MSc

junior architect

Marlene Hamacher MSc

junior architect

“Maatwerk met aandacht voor detail” 

Marlene (DE) behaalde haar Master’s Degree in Architectuur aan de TU Delft bij de leerstoel “Interiors Buildings Cities”. Tijdens haar studie deed zij ervaring op in het buitenland aan de Istanbul Technical University en tijdens een workshop met B.V. Doshi in Ahmedabad. Haar afstudeerproject is een exploratie van de karakteristieken van een hedendaagse stedelijke instelling, zorgvuldig geplaatst in de historische context van Delft. Marlene’s aandacht gaat uit naar subtiele interventies met oog voor context en detail. Sinds 2021 werkt zij bij Orange Architects.

Max Hissink BSc

junior architect

Max Hissink BSc

junior architect

“Pas als een ontwerp echt gebouwd is, laat het zijn ware schoonheid zien”

Max (NL) is sinds 2017 onderdeel van het team. Het proces van het realiseren van een gebouw is net zo belangrijk als het maken van de eerste schets in zijn visie. Om deze reden heeft er dan ook voor gekozen om eerst een opleiding Bouwkunde in Den Haag te volgen. Hierna is hij begonnen aan zijn opleiding aan de Rotterdamse academie voor architectuur en stedenbouw, waarvan hij nu aan zijn laatste jaar bezig is.

Dirk Jansen MSc

medior architect

Dirk Jansen MSc

medior architect

“Van groot naar klein, van klein naar groot”

Dirk (NL) studeerde eind 2018 af aan de Technische Universiteit van Eindhoven en behaalde hiermee zijn masterdiploma Architectural Building and Planning. Gedurende zijn studie heeft hij veel praktische ervaring opgedaan – mede door zijn stage – en is hierna afgestudeerd met een gecombineerd stedenbouw- en architectuurproject. Dit project heeft geresulteerd in een doordacht ontwerp dat bijdroeg op verschillende vlakken binnen de architectuur. In 2019 startte Dirk binnen het voormalige JSA en is nu trots onderdeel van Orange Architects.

Anna Kolasa MEng

junior architect

Anna Kolasa MEng

junior architect

“Architectuur is een taal die ons allen verbindt”

Anna (PL) behaalde haar mastertitel aan de Gdańsk University of Technology. Tijdens haar studie deed ze internationale ervaring op tijdens uitwisselingsprogramma’s in Spanje (ETSAM) en België (UAntwerpen). Haar master thesis onderzoekt de betekenis van ruimte waar een stad en water samenkomen – en richt zich op de aanpassing van het industriële erfgoed van de havenstad Gdynia. Anna gelooft dat transformatie van architectuur niet minder belangrijk is dan het creëren van nieuwe ruimtes. Anna is sinds begin 2020 onderdeel van team Orange.

Przemek Ruta MSc

stagiair

Przemek Ruta MSc

stagiair

“We produceren niet, we verpakken dromen.”

Przemek (PL) behaalde zijn masterdiploma aan de Technische Universiteit van Wroclaw. In de loop van zijn studie was hij actief binnen verschillende wetenschapsstudentenclubs, studentenbesturej en peri-universitaire organisaties – gericht op het activeren van de academische gemeenschap. Hij wijdde zijn studie aan het vinden van een identiteit en het nieuw leven inblazen van een verlaten industriële silo in Buenos Aires. Om zijn capaciteiten te testen en internationale ervaring op te doen, trad hij in 2023 in dienst bij Orange Architects.

Bas Kegge MArch

senior architect

Bas Kegge MArch

senior architect

“Architectonische rijkdom vergroot het bewustzijn van een plek.”

Bas (NL) studeerde architectuur aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam en werkt sinds 2017 bij het bureau. Bas is allround architect met ervaring in alle ontwerpfasen – opgedaan bij verschillende architectenbureaus in Nederland. Hij leidde en werkte aan verschillende woningbouwprojecten, onderwijsgebouwen en gebouwen voor gezondheidszorg. Als projectleider combineert hij architectonische en technische kennis met organisatorische vaardigheden om een team effectief te leiden.

Paul Kierkels MSc

senior architect

Paul Kierkels MSc

senior architect

“Ieder detail is belangrijk”

Paul (NL) stapte in 2003 voor het eerst binnen bij JSA (jeroen schipper architecten) als stagiair. Nadat hij in 2006 afstudeerde als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven, vervolgde hij zijn professionele carrière bij het bureau. Ondanks enkele uitstapjes in de loop der jaren, bleven de ambitieuze benadering en de fijne werksfeer van het bureau trekken. Paul maakte het ontstaan van Orange Architects van dichtbij mee, en is er trots op onderdeel uit te maken van het diverse team van Orange Architects.

Midas van Boekel MSc

medior architect

Midas van Boekel MSc

medior architect

“Buildings are gifts, and because they are, we must pass them on.”

Midas (NL) studeerde aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, waar hij in 2019 zijn mastertitel behaalde met een voorstel voor nieuwe woonvormen voor senioren in vroeg-naoorlogse woonwijken op het platteland.  Vanuit theoretisch onderzoek gecombineerd met zijn technische achtergrond, werkt hij het liefst aan het ontwerp én realisatie van vernieuwende gebouwen. Midas is onderdeel van Orange Architects sinds 2021.

Izabela Habowska BSc

trainee

Izabela Habowska BSc

trainee

“Alles is een reden”

Izabela (PL) heeft haar bachelordiploma gehaald aan de West Pomeranian University of Technology in Polen. Tijdens haar studie ging ze op twee Erasmus-uitwisselingen, naar de TU in Dortmund en de CEU San Pablo in Madrid. Iza leerde tijdens haar uitwisselingen op verschillende manieren architectuur te bestuderen en waar te nemen. Daarnaast besloot ze tijdens een tussenjaar de relaties tussen architectuur, cultuur en klimaat te ontdekken door te backpacken. Sinds 2021 is Iza onderdeel van Orange Architects.

Tess Landsman MSc

senior architect

Tess Landsman MSc

senior architect

“Met aandacht voor elkaar”

Tess maakt er sinds 2016 bij JSA professioneel een feestje van, met veel betrokkenheid en resultaatgerichtheid. Tess studeerde af als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven waar zij met een duurzaamheidscertificaat haar ambities duidelijk maakte. Als echte teamspeler werkt ze vol enthousiasme met haar collega’s binnen Orange Architects en haar partners daarbuiten aan een volhoudbare leefomgeving.

Elchan Koelijev MSc

medior architect

Elchan Koelijev MSc

medior architect

“Slecht ontwerp is snel duidelijk, terwijl goed ontwerp onbewust positieve invloed heeft op gebruikers”

Elchan (NL/AZ) behaalde in 2021 zijn masterdiploma aan de Academie van Bouwkunst in Groningen. Zijn afstudeerproject genaamd “een nieuwe start” werd genomineerd voor Archiprix 2021. Gedurende zijn studie heeft hij veel praktijkervaring opgedaan zowel bij architectenbureaus als stedenbouwkundige bureaus. Mede door zijn achtergrond werkt hij graag aan zowel nationale als internationale projecten. Elchan is onderdeel van Orange Architects sinds 2022.

Rik Meijer MSc

medior architect

Rik Meijer MSc

medior architect

“Vanuit de specificiteit van de plek”

Rik (NL) studeerde in 2019 met lof af aan de Technische Universiteit in Delft voor de master Architecture, Urbanism & Building Sciences. Binnen het onderwerp ‘Unbuilding Walls’ ontwierp Rik een gebouw reagerend op de sociaal-stedenbouwkundige complexiteiten veroorzaakt door de voormalige Berlijnse muur. Binnen dit thema werkte hij ook mee aan de Biënnale van Venetië in 2018. Een onderzoek naar de leercurve van reconstructie in zijn geboortestad Enschede vormde de basis voor een architectonisch voorstel als afsluiter voor de wederopbouw van Roombeek.

Patrick Meijers MSc

partner-architect

Patrick Meijers MSc

partner-architect

“Luister aandachtig, denk groots, maak lokaal, wees nieuwsgierig en ontwerp met passie”

Patrick (NL) is opgeleid als architect en stedenbouwkundig ontwerper aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn afstudeerproject werd bekroond met een eerste prijs in de wedstrijd “Bouwen in 2097” en ontving een eervolle vermelding voor de Archiprix (beste nationale afstudeerproject) in 1998.

Tijdens zijn studie werkte Patrick voor Architectuur Producties in Eindhoven, waar hij bekend raakte met digitale visualisaties. Hierop volgde een korte periode bij M3H in Amsterdam, waarna Patrick in 1999 A2STUDIO oprichtte in Rotterdam – een visualisatie- en animatiestudio. In 2002 startte hij samen met Ilse Castermans CIMKA architecten. Sindsdien zijn de projecten van CIMKA meerdere keren genomineerd en hebben ze meerdere prijzen gewonnen, waarvan Europan6 en Europan7 de meest prominente waren.

In 2010 richtte Patrick Orange Architects op, samen met Jeroen Schipper – aanvankelijk met een geheel buitenlands portfolio. Het eerste gerealiseerde gebouw van Orange Architects, ‘the Cube’ in Beirut, is in 2016 bekroond met de CTBUH Award, voor beste Hoogbouw project in de regio Midden Oosten en Afrika.

Patrick Meijers gaf tal van lezingen over het vakgebied zowel internationaal als in Nederland.

Julija Osipenko MSc

medior architect

Julija Osipenko MSc

medior architect

“Architectuur gaat over het vasthouden van wat belangrijk is maar daarnaast openstaan voor verandering”

Julija (LT) behaalde een bachelor in architectuur aan de Gediminas Technische Universiteit in Vilnius, gevolgd door een master aan de TU Delft in 2016. De methodologische aanpak van haar afstudeerstudio Complex Projects vereiste het werken op verschillende schaalniveaus en het reflecteren op een brede culturele, sociale en politieke context. Tijdens haar stages in Vilnius en Westport (USA) maakte ze kennis met verschillende stadia van het ontwerpproces, van conceptueel denken tot bouwtechniek. Julija kwam in 2016 bij het team.

Eleni (Lena) Papanikolaou, MEng

junior architect

Eleni (Lena) Papanikolaou, MEng

junior architect

“Het creëren van iets nieuws is een bijzondere vaardigheid, een intrigerend vermogen dat evolueert vanuit originaliteit en perspectieven.”

Lena (GR) rondde in 2020 haar Master in Architecture Engineering af aan de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki. Haar interesse voor woningbouw, die duidelijk blijkt uit haar afstudeerscriptie ‘Polykatoikia’, komt voort uit het gegeven dat het huis de meest voorkomende, gevarieerde en alomtegenwoordige architectonische vorm is. Ze vindt dat het ontwerpproces zowel speels als bedachtzaam moet zijn en is geïnteresseerd in verhalen die voortkomen uit ruimtelijke verkenningen. Lena startte hier in 2020 als stagiair en werkt sinds 2021 als junior architect bij Orange.

Jeroen Schipper MSc

partner-architect

Jeroen Schipper MSc

partner-architect

“Het idee is essentieel, maar alleen de zinnenprikkelende belichaming ervan maakt architectuur ontvankelijk, vanzelfsprekend en waardevol”

Jeroen Schipper (NL) is opgeleid als architect en stedenbouwkundig ontwerper aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij in 1990 is afgestudeerd. In 1994 is aan hem een werkbeurs toegekend, door het Fonds voor Beeldende Kunsten en Bouwkunst. Dit vormde de start voor zijn eigen bureau, onder de naam JSA | jeroen schipper architecten, waarmee hij 25 jaar, tot de fusie met Orange Architects in 2020, aan een veelvoud van uiteenlopende projecten heeft gewerkt.

Orange Architects is door Jeroen Schipper, Patrick Meijers en Michiel Hofman (partner tot 2016) in 2010 opgericht, aanvankelijk met een geheel buitenlandse portfolio. Het eerste gerealiseerde gebouw van Orange Architects; ‘The Cube’ in Beirut, is in 2016 in Chicago bekroond met de CTBUH Award, voor beste Hoogbouw project in de regio Midden Oosten en Afrika.

Sinds medio 2021 is Jeroen door de Gemeente Amsterdam aangesteld als stedenbouwkundig en architectonisch supervisor voor het projectgebied Overamstel. Daarvoor was hij 5 jaar voorzitter van Subcommissie III van de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit in Amsterdam (van 2012 t/m 2016) en 6 jaar lid van de Welstandscommissie in Rotterdam (van 2004 t/m 2009). Sinds 1990 geeft Jeroen les op diverse architectuurscholen in Nederland (Rotterdam, Delft, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven) en heeft hij talloze lezingen gegeven over het vakgebied, zowel in Nederland als daarbuiten.

Elena Staskute MSc

senior architect

Elena Staskute MSc

senior architect

“Kijk, leer, droom en maak het tastbaar”

Elena (LT) heeft in 2020 haar studie aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam afgerond. Eerder studeerde ze architectuur aan de Polytechnische Universiteit in Valencia en de Gediminas Technische Universiteit in Vilnius. Na het behalen van haar BSc-diploma in Vilnius, deed ze waardevolle internationale ervaring op bij architectenbureaus in New Jersey en New York. Elena werkt sinds 2015 bij Orange Architects.

Anouk van der Steenoven

officemanager

Anouk van der Steenoven

officemanager

“Het leven is veel te kort om vieze dingen te eten”

Anouk (NL) is afgestudeerd als directiesecretaresse aan Schoevers te Rotterdam en als Allround Mediamaker (DTP) aan het Grafisch Lyceum Rotterdam. Een ongebruikelijke combinatie, maar een die vaak nog van pas komt bij Orange Architects. Na haar studies heeft ze als secretaresse en officemanager gewerkt bij diverse organisaties. Sinds 2017 werkt ze met veel plezier bij Orange Architects.

Daan Reinders MSc

junior architect

Daan Reinders MSc

junior architect

“Hoe meer complex, des te interessanter”

Daan (NL) studeerde in 2020 af aan de Technische Universiteit in Delft voor de master Architecture, Urbanism & Building Sciences. Binnen de studio Architectural Engineering deed hij onderzoek naar de mogelijke leidende rol van verouderde overheidsgebouwen in de stedelijke energietransitie. Na zijn afstuderen verkende Daan het professionele veld als freelancer en hij werkte aan verschillende particuliere woningbouwprojecten. Daan is onderdeel van Orange Architects sinds 2021.

Irina Vaganova MSc

medior architect

Irina Vaganova MSc

medior architect

“Iedere dag valt er wel iets te leren om je ideeën krachtiger te maken”

Na het behalen van haar Masters diploma en het opdoen van de nodige ervaring, vestigde Irina zich als zelfstandig architect in Rusland en verkreeg zij haar lidmaatschap van de Russische bond van architecten. Om haar ambities waar te maken en haar horizon te verbreden verliet ze haar praktijk voor Europese ervaring. Ze verdiepte haar kennis verder aan de TU-Eindhoven waar ze afstudeerde als MSc in architectuur. Voordat ze in 2017 ging werken bij Orange Architects, werkte Irina bij diverse Nederlandse bureaus waar ze haar Nederlandse ontwerpbenadering combineerde met haar kennis van het Russische bouwproces.

Florentine van der Vaart MSc

senior architect

Florentine van der Vaart MSc

senior architect

“Een plek creëren die mensen samenbrengt”

Florentine (NL) is afgestudeerd als architect aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en als interieurarchitect aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Die verschillende disciplines samen dragen in haar ogen bij aan de kwaliteit van een ontwerp. Het één sluit het ander niet uit. Samen zijn ze sterk en aan elkaar verbonden! Bij diverse architectenbureaus heeft Florentine ervaring opgedaan in het ontwerpen van interieurs, scholen, hotels, distributiecentra en woongebouwen. Sinds 2017 werkt Florentine met trots bij Orange Architects.

Eline Kleijnen BA

pr & communicatie

Eline Kleijnen BA

pr & communicatie

“There’s only one colour for me!”

Eline (NL) heeft in 2017 haar studie Creative Business afgerond aan Breda University of Applied Sciences. Na in de Rotterdamse evenementensector en bij een digital agency te hebben gewerkt, schrijft, maakt en netwerkt ze er nu op los bij Orange. En laat die laatste nou nét haar favoriete (haar)kleur zijn. Eline werkt sinds 2021 bij Orange Architects.

Victoria Tomás BSc

trainee

Victoria Tomás BSc

trainee

“Architectuur is het abstracte en het reële in één discipline”

Victoria (PA) behaalde in 2020 haar bachelordiploma Architectuur aan de Santa Maria La Antigua Catholic University in Panama-Stad. Tijdens haar studie heeft ze verschillende stages gelopen. Na haar afstuderen deed ze ervaring op door 1,5 jaar in België te werken als architect trainee. Tijdens deze periode werkte ze aan projecten van verschillende schaal en typologieën en specialiseerde ze zich in BIM. Victoria is sinds 2022 onderdeel van Orange Architects.

Allard Meijer MSc

junior architect

Allard Meijer MSc

junior architect

“Architectuur is het holistisch ontwerpen van ruimte voor de menselijke en natuurlijke wereld”

Allard (NL) behaalde in 2021 met lof zijn master architectuur aan de TU Delft. Bij studio Borders & Territories deed hij onderzoek naar de bijna nomadische manier waarop mensen leven in de sloppenwijken van de stad Mashhad in Iran. Dit resulteerde in een ontwerp waar plastic recycling en sociale voorzieningen samenkomen – en daarbij stad en sloppenwijk verbinden. Eerder studeerde Allard twee jaar aan de filmacademie in Amsterdam, nam hij deel aan een uitwisselingssemester bij AARCH in Aarhus (DK) en liep hij stage bij MVSA architecten. Allard werkt sinds 2022 bij Orange Architects.

Frank Schulze MSc

medior architect / bim modelleur

Frank Schulze MSc

medior architect / bim modelleur

“The door handle is the handshake of the building”

Frank (DE) studeerde in 2015 af aan de Technische Universiteit van Berlijn. Tijdens zijn uitwisselingsjaar in Lissabon en stage in Rotterdam raakte hij dol op internationale werkomgevingen en ontdekte verschillende projectfasen. Frank werkte voornamelijk aan woonprojecten in de stedelijke omgeving, waarbij hij leerde hoe gelijktijdig aan behoeften van verschillende betrokken partijen te voldoen, ruimte optiomaal te benutten en bestaande stucturen her te gebruiken. Waar Frank echt vrolijk van wordt? Het doorvoeren van sociale en ecologische aspecten in een project! Frank is sinds 2022 onderdeel van Orange Architects.

Ola Klopotowska BSc

stagiair

Ola Klopotowska BSc

stagiair

“Don’t worry, be happy”

Ola (PL) behaalde haar bachelor aan de Technische Universiteit van Warschau in Polen. Tijdens haar studie werkte ze in de binnenhuisarchitectuur. Ook is ze illustrator van een kinderprentenboek dat binnenkort zal worden gepubliceerd. Na het verdedigen van haar ingenieursscriptie ging ze werken bij een van de eerste architectenbureaus in Polen dat nog niet ontwikkelde houtbouwarchitectuur promoot. In 2023 trad ze in dienst bij Orange Architects.

Marnix Prins MSc

technisch ontwerper

Marnix Prins MSc

technisch ontwerper

“Architectuur met de focus op welzijn en gezond leven’’

Marnix (NL) is in 2022 afgestudeerd aan de TU Delft voor zijn architectuur master. Hiervoor studeerde hij HBO bouwkunde in Groningen waar hij stage liep bij De Zwarte Hond. Tijdens en na zijn HBO werkte hij als technisch ontwerper bij verschillende architectenbureaus in Groningen. Marnix werkt sinds 2022 bij Orange Architects.

Giacomo Lissandron MSc

stagiair

Giacomo Lissandron MSc

stagiair

“I believe that architecture is the emotional sum of the natural and anthropic heritage to which it belongs”

Giacomo (IT) behaalde zijn bachelordiploma in 2019 en vervolgens zijn masterdiploma aan de Iuav Universiteit in Venetië in 2022. Met zijn afstudeerproject concentreerde hij zich op de dialoog van een deel van de oude Aureliaanse muren van Rome met de ruimtes van de moderne stad, op zoek naar de betekenis van het verweven van ruimtes en stromen, het combineren van wat oud was met wat modern is. Tijdens zijn universitaire carrière nam hij deel aan verschillende workshops, stages en architectuurwedstrijden. Giacomo werkt sinds 2023 bij Orange Architects.

Werken bij orange architects?