We
We ontwerpen met de overtuiging dat een goed ontworpen omgeving een positieve invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Op deze manier creëren we ruimtes die sociale interactie stimuleren met gezonde en comfortabele binnenklimaten. We maken gebouwen voor actieve gebruikers met ruimtes die mensen aanmoedigen om te bewegen en de trap te nemen in plaats van de lift. We creëren omgevingen waar mensen kunnen verbinden, zich thuis voelen en gelukkig samenleven.
WAAROM IS COMFORT BELANGRIJK IN DUURZAAM ONTWERP?
Het creëren van comfortabele ruimtes met een prettig binnenklimaat is van cruciaal belang in de architectuur en het ontwerp van duurzame gebouwen. Het maakt gebouwen en ruimtes gastvrij, aangenaam en comfortabel. Wat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid en gebruiksvriendelijkheid.
Bouwfysische condities
Mensen brengen een aanzienlijke tijd binnenshuis door, thuis, op het werk of in een café. Het is daarom van cruciaal belang dat deze ruimten gedurende lange perioden gebruikt kunnen worden zonder risico op het ontwikkelen van ziektes, aandoeningen of ander letsel.
Aangename ruimtes
Aanvullend hieraan is de kwalitatieve kant van comfort, het bevorderen van gevoelens van geborgenheid, vertrouwdheid, gemoedsrust en ontspanning in een gastvrije en veilige omgeving. Hoe je dit bereikt, kan per persoon en per situatie verschillen.
WAT VERSTAAN WE ONDER COMFORT?
Comfort verwijst naar de karakteristieken die van invloed zijn op de ruimtelijke ervaring van mensen. Deze moeten een positieve bijdrage leveren aan de manier waarop een ruimte of gebouw wordt ervaren en gebruikt, maar mogen nooit negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid op de lange termijn. In ons streven om comfortabele ruimtes te ontwerpen, gaan we daarom voorbij de getallen en richten ons vooral ook op de grote verscheidenheid in kwalitatieve factoren welke de ruimtelijke ervaring van mensen positief beïnvloeden.
HOE MAKEN WE COMFORTABELE RUIMTES?
We ontwerpen onze gebouwen met aandacht voor het welzijn van de gebruikers. Passend bij het gewenste programma maken we ruimtes die niet alleen comfort en veiligheid bieden, maar ook de concentratie en productiviteit verbeteren. We maken spannende ruimtes en architectonische routes door gebouwen, ruimtes die verrassen en intrigeren. Met natuurlijk licht, de juiste – vaak natuurlijke – materialen en kleurenstellingen stimuleren we het welzijn van mensen. Bovendien is een universele toegankelijkheid van gebouwen belangrijk om iedereen de architectuur te laten ervaren.
Architecten spelen een cruciale rol in het vormgeven van adaptieve ruimtes en het inpassen van positieve en negatieve omgevingsfactoren, gebruikmakend van bouwfysica en voorzieningen om tegemoet te komen aan de uiteenlopende behoeften van gebruikers.
WAAROM MOETEN WE ONTWERPEN VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN?
Gezondheid draait niet langer uitsluitend om toegang tot medische zorg, maar wordt ook in grote mate bepaald door factoren in onze gebouwde omgeving. Op weg naar een gezondere toekomst en het verlichten van de druk op de gezondheidszorg, moeten we meer aandacht besteden aan de gezondheid in onze huizen, werkplekken en gemeenschappen. Een goede inrichting van de gebouwde omgeving kan een substantiële bijdrage leveren aan het verbeteren van onze gezondheid en welzijn.
Helpen om gezondere keuzes te maken
Architectuur en de omgeving waarin mensen zich bevinden spelen een belangrijke rol in het sturen van menselijk gedrag. Vanuit dit inzicht kunnen we verkennen hoe we gebruikers kunnen stimuleren om gezondere keuzes te maken op een grotendeels intuïtieve, vrijblijvende en eenvoudige manier in onze gebouwen.
WAT BESCHOUWEN WE ALS GEZONDHEIDSFACTOREN?
Historisch gezien werd gezondheid vaak door strikt medische termen gedefinieerd. Tegenwoordig omvat de definitie echter ook de relatie tussen lichamelijke, psychologische en sociale factoren. Er wordt erkend dat het welzijn van een individu niet alleen wordt beïnvloed door biologische en fysiologische factoren, maar ook door zijn of haar sociale interacties en omgeving. Dit holistische perspectief benadrukt de rol van de gebouwde omgeving in het bevorderen van gezondheid en welzijn. Van het ontwerp van individuele ruimtes tot de inrichting van steden, de omgeving heeft een grote invloed op de fysieke, mentale en sociale gezondheid van mensen.
HOE MAAK JE GEZONDERE GEBOUWEN?
Om het welzijn van gebruikers te bevorderen, stellen we een actieve levensstijl voorop. Dit houdt in dat we fiets- en wandelpaden integreren, ruimten ontwerpen die aanzetten tot bewegen en een cultuur van gezond, gezamenlijk eten bevorderen. Door prioriteit te geven aan deze elementen creëren we leefomgevingen die het algehele welzijn en geluk bevorderen.
Voor een gezonde toekomst van de bevolking en het verlichten van de druk op de gezondheidszorg moeten we gezondheid in onze huizen, werkplekken en gemeenschappen daarom vooropstellen. Een goed ontwerp van de gebouwde omgeving draagt bij aan een een gezonder toekomst en verbetering van onze levenskwaliteit op de lange termijn.
WAAROM IS HET BELANGRIJK SOCIALE GEBOUWEN TE MAKEN?
Sociale cohesie
Door met elkaar in gesprek te gaan, ervaringen te delen en een helpende hand te bieden, ontstaat een collectief gevoel van betrokkenheid. Wanneer we met elkaar in contact komen op een dieper niveau, worden we ons meer bewust van elkaars behoeften en zorgen, wat op zijn beurt onze collectieve betrokkenheid en empathie vergroot.
Lokaal samenleven
Wanneer verschillende of zelfs tegenstrijdige leefwijzen en gebruikers samenleven en dezelfde plekken en voorzieningen delen, bouwen zij een sterkere lokale collectieve identiteit op die van nature meer inclusief is.
Niemand wordt vergeten
In een sociale, diverse en hechte buurt worden mensen van alle rangen en standen, achtergronden, culturen, vaardigheden en leeftijden erkend, gewaardeerd en geaccepteerd. Door plekken te creëren waar niemand wordt uitgesloten of vergeten, worden sociale ondersteuningsnetwerken gevormd.
WAT BETEKENT EEN SOCIAAL DOEL IN GEBOUWEN?
In elk gebouw leeft een unieke gemeenschap van mensen met verschillende kenmerken maar verbonden door persoonlijke relaties, gemeenschappelijke belangen en collectieve bezigheden binnen dezelfde leefomgeving. Ontwerpen met een sociaal doel betekent het begrijpen en versterken van deze levenspatronen en ze verweven in het ontwerp van gebouwen. Het erkennen van hun sociale waarde en belang en de voordelen die het oplevert voor individuen en gemeenschappen.
HOE PASSEN WE SOCIAAL ONTWERP TOE?
We ontwerpen ruimtes die sociale interactie bevorderen tussen de verschillende gebruikers van het gebouw. Bijvoorbeeld door middel van gemeenschappelijke ruimtes. Deze gedeelde ruimtes nodigen uit tot ontmoeting en uitwisseling. Dit bevordert niet alleen de gezondheid en het welzijn van de gebruikers, maar versterkt ook het gevoel van betrokkenheid en verantwoordelijkheid, wat zorgt voor het behoud van leefbare gemeenschappen.
Gebouwen die het sociale leven vooropstellen en rekening houden met menselijke behoeften, dragen bij aan het verbeteren van het leven van mensen. Ze kunnen ons helpen om meer verbonden te voelen met elkaar, en om betere keuzes te maken.
Colofon
projecten overzicht
jonas, amsterdam
holiday home, texel
zoho, rotterdam
wärtz, zwolle