World
We willen een positieve invloed hebben op de natuur en het milieu met onze gebouwen. Dit kunnen we bereiken door zorgvuldig duurzame materialen te selecteren en het verbruik van energie, water en natuurlijke grondstoffen te verminderen. Bovendien streven we naar flexibele en circulaire gebouwen die zich kunnen aanpassen aan veranderende behoeften of gedeeltelijk hergebruikt kunnen worden. Natuurinclusief bouwen is een belangrijk aspect dat we proberen te integreren in al onze ontwerpen.
WAAROM MOETEN WE MINDER ENERGIE VERBRUIKEN?
Terugdringen van schadelijke emissies
De productie en het verbruik van energie zijn een belangrijke oorzaak van milieuproblemen zoals luchtvervuiling, klimaatverandering, watervervuiling, thermische vervuiling en afvalverwijdering. Door het energieverbruik te verminderen, kunnen we de schadelijke uitstoot van niet-hernieuwbare energiebronnen beperken. Fossiele brandstoffen dragen veruit het meeste bij aan klimaatverandering en zijn verantwoordelijk voor meer dan 75% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en bijna 90% van alle kooldioxide-emissies.
Afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
Het uitputten van niet-hernieuwbare energiebronnen veroorzaakt schaarste, drijft de prijzen op en vergroot onze afhankelijkheid van grote oliemaatschappijen. Door het energieverbruik te verminderen en fossiele brandstoffen geleidelijk uit te bannen, kunnen we onze energieafhankelijkheid terugdringen, de lokale weerbaarheid vergroten en energieongelijkheid verminderen. Uiteindelijk is zelfvoorzienend worden op energiegebied het grootste voordeel van het verminderen van onze energiebehoefte.
WAT IS OPERATIONAL EN EMBODIED ENERGIE?
De energetische voetafdruk van gebouwen kan grofweg worden onderverdeeld in ‘operational energy’ en ‘embodied energy’. Operational energy is de energie die tijdens de levensduur van het gebouw wordt verbruikt voor activiteiten als verwarming, koeling, verlichting en het gebruik van apparaten. Embodied energy is de energie die wordt gebruikt voor het delven, bewerken, produceren en transporteren van de materialen tijdens de bouw.
HOE ONTWERPEN WE ENERGIE-EFFICIËNTERE GEBOUWEN?
Door rekening te houden met het klimaat en de oriëntatie in het initiële ontwerp van het volume en de schil, verminderen we het operationele energieverbruik van een gebouw. Passieve ontwerpstrategieën verminderen het energieverbruik aanzienlijk, echter is het van belang om ook rekening te houden met de levenscyclus van gebouwen. Deze maatregelen kunnen namelijk leiden tot een toename in materiaalgebruik. Voor de resterende energiebehoeften werken we samen met energie- en installatieadviseurs om duurzame installatieconcepten te integreren in onze ontwerpen.
Om een leefbare en plezierige CO2-neutrale toekomst voor iedereen te garanderen, moeten we ervoor zorgen dat onze energie op een veilige, betaalbare, efficiënte en duurzame manier wordt geproduceerd en verbruikt.
WAAROM MOET ONZE MANIER VAN BOUWEN VERANDEREN?
De transitie naar een circulaire bouweconomie is gericht op het beperken van onnodig verbruik van primaire grondstoffen, het verminderen van milieuvervuiling en aantasting van ecosystemen.
CO2-uitstoot beperken
Door primaire, koolstof intensieve materialen in te ruilen door hergebruikte of bio-based alternatieven, vermindert de embodied carbon, blijven natuurlijke grondstoffen behouden en beperkt de productie van afval aanzienlijk. Deze aanpak is cruciaal voor het tegengaan van klimaatverandering en het bevorderen van een duurzame bouwpraktijk.
Reduceren van grondstofverbruik
Het overmatig ontginnen van grondstoffen zoals hout, zand en metalen leidt niet alleen tot de vernietiging van habitats en milieuvervuiling, maar resulteert ook in schaarste, stijgende kosten en afhankelijkheid van wereldwijde leveringsketens. Het reduceren van grondstofverbruik vermindert verspilling, milieuschade maar ook geopolitieke risico’s en bevordert de economische weerbaarheid met behoud van grondstoffen voor toekomstige generaties.
WAT IS CIRCULAIR BOUWEN?
Circulair bouwen betekent een fundamentele verandering in de manier waarop we denken over gebouwen. Door slimme materiaalkeuzes, demontabele constructies met behoud van de waarde van materialen, transformeren gebouwen in waardevolle grondstoffendepots. Deze gebouwen kunnen duizenden tonnen herbruikbare materialen bevatten die aan het einde van hun levenscyclus niet worden gesloopt en afgevoerd, maar gedemonteerd en hergebruikt.
HOE MAKEN WE GEBOUWEN CIRCULAIR?
Door herbestemming van bestaande structuren en ontwerpen voor hoogwaardig hergebruik, vermindert de afhankelijkheid van primaire grondstoffen, zowel nu als in de toekomst. Demontabele gebouwdelen en digitale materiaalpaspoorten maken het mogelijk om gebouwen te ontmantelen en de materialen opnieuw te gebruiken. Het gebruik van duurzame, hergebruikte en bio-based materialen vermindert daarnaast de embodied carbon. Een adaptieve gebouwstructuur welke kan meebewegen met veranderend gebruik verlengt eveneens de levensduur.
De toepassing van hergebruikte en bio-based materialen biedt de kans een nieuwe ontwerptaal te ontwikkelen waarbij een natuurlijke expressie centraal staat in de gebouwen die we bewonen en gebruiken.
WAAROM MOETEN WE MEER MET DE NATUUR ONTWERPEN?
Het alarmerend tempo waarin biodiversiteit verloren gaat en ecosystemen achteruitgaan, is even rampzalig als klimaatverandering. Tegelijkertijd zijn deze gebeurtenissen nauw met elkaar verbonden, klimaatverandering versnelt immers het verlies aan biodiversiteit terwijl gezonde ecosystemen een essentieel hulpmiddel zijn in de strijd tegen klimaatverandering.
Herstellen van de natuur
Het herstel van ecosystemen en verbetering van de biodiversiteit vermindert de kwetsbaarheid van het milieu en ondersteunt natuurlijke ecosysteemdiensten. Wanneer de natuur veerkrachtiger is, floreert het buitenleven en neemt het risico op natuurrampen af.
Een beter leven voor iedereen
Het ontwerpen van onze stedelijke omgeving in symbiose met de natuur ondersteunt en breidt niet alleen de leefomgeving voor dieren en planten uit, maar verbetert ook de microklimaten in de stad. Kortom, een betere leefomgeving voor iedereen.
WAT ZIJN NATURE-BASED SOLUTIONS?
Nature-based solutions omvatten het onderhoud, herstel en de aanleg van groen-blauwe netwerken. Stedelijke groen-blauwe structuren zijn openbare en private open ruimten in de stad die voornamelijk bedekt zijn met vegetatie of water, deze kunnen variëren van individuele kleinschalige ingrepen op gebouwen of langs straten, tot grootschalige gebieden zoals stadsbossen of rivieren gekoppeld aan buitenstedelijke landschappen.
HOE KUNNEN WE DE NATUUR ONDERSTEUNEN IN ONZE ONTWERPEN?
In samenwerking met landschapsarchitecten integreren we de natuur in, rond en op onze gebouwen. Dit heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn van mensen, stedelijke microklimaten en de biodiversiteit. Groene binnen- en buitenruimtes bieden mogelijkheden voor recreatie, lokale voedselproductie en regenwateropslag. Het opslaan en infiltreren van regenwater maakt gebieden weerbaar tegen extreem weer, terwijl het water ook kan worden hergebruikt voor verschillende doeleinden binnen het gebouw.
De natuur is van groot belang voor goed functionerende samenlevingen en economieën. De natuur levert het voedsel dat we eten, filtert het water dat we drinken, zuivert de lucht die we inademen en is belangrijk voor onze mentale en fysieke gezondheid.
Colofon
projecten overzicht
holiday home, texel
ptt binnenrotte, rotterdam
nuvo, kyiv
wärtz, zwolle
floating gardens, amsterdam