innovation

Value

Onze ambitie is om toegevoegde waarde te creëren voor de lokale context, niet alleen fysiek, maar ook op sociaal en economisch gebied. Daarom besteden we veel aandacht aan de omgeving van een gebouw: aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit, de programmering en de degelijkheid van onze ontwerpen, evenals de levenscycluskosten welke daaraan gekoppeld zijn. Ons doel is om ruimtes en gebouwen te creëren in samenspraak met en omarmd door hun gebruikers, zodat ze van blijvende waarde zijn voor hun omgeving.

WAAROM IS CONTEXT BELANGRIJK IN DUURZAAM ONTWERP?
Een gebouw beïnvloedt altijd de omgeving waarvoor we plannen. Het is daarom essentieel om ons bewust te zijn van deze bestaande factoren en te accepteren als een reeks vereisten waaraan moet worden voldaan.

Culturele en sociale relevantie
Een zorgvuldige integratie eert bestaande waarden en streeft ernaar deze niet alleen te behouden, maar ook te versterken. Dit ontwikkelt een voortdurend gevoel van plaats en identiteit.

Esthetische harmonie
Het uiterlijk van een gebouw moet in dialoog zijn met de omgeving en, na zorgvuldige overweging, voorzien in haar specifieke behoeften. Dit creëert een gevoel van continuïteit en behoudt het karakter van het gebied.

Lokale betekenis
Goed geïntegreerde gebouwen worden gewaardeerd door de gemeenschap met een positieve impact op het functioneren van een wijk, wat bijdraagt aan hun duurzaamheid en waardering.

WAT DEFINIEERT CONTEXT IN ONZE AANPAK?
Het concept wordt vaak gebruikt met deze betekenis: een systeem van relaties waarbinnen iets plaatsvindt. Of simpelweg plaats. De algehele expressie of atmosfeer van een plaats samen met onze voorstelling, interpretatie en begrip ervan. Context begrepen als plaats is een van de leidende principes binnen de architectuur. Als kader bestaande uit een combinatie van vele factoren. Een combinatie van vele aspecten en factoren spelen een rol wanneer we besluiten om te bouwen of wanneer we besluiten om het uiterlijk van een plek te veranderen.

HOE KUNNEN WE SUCCESVOL ONTWERPEN MET DE CONTEXT?
We onderzoeken zorgvuldig wat een gebouw moet zijn: een nieuw icoon voor de omgeving, of een zorgvuldige uitbreiding van het bestaande stedelijke weefsel als deel van een groter systeem. Ons doel is om lokale waarden zoveel mogelijk te behouden en te versterken door een gebouw zorgvuldig in haar omgeving te integreren. Ontwerpen op basis van de ‘genius loci’ maakt het mogelijk om bestaande netwerken te versterken, waardoor het gebouw sociaal en economisch waardevol kan zijn voor een groter gebied.

Het doel is om een holistisch ontwerp te ontwikkelen dat gericht is op eenheid en verbetering van de omgeving.

WAAROM MOETEN WE OVERGAAN OP EEN CIRCULAIRE ECONOMIE?

Langetermijn investeringsstrategieën
Een duurzaam ontwerp leidt tot betere prestaties van gebouwen, meer tevredenheid bij de gebruikers en een hogere vastgoedwaarde. Groene gebouwen scoren ook beter op het gebied van huur- en verkoopprijzen. Op de lange termijn is een duurzaam ontwerp daarom een financieel interessantere investering voor eigenaars en ontwikkelaars van gebouwen, zolang rekening wordt gehouden met deze voordelen.

Maatschappelijke welvaart en sociaal kapitaal
Het ontwikkelen van lokale circulaire economieën leidt tot een duurzamere, veerkrachtigere en rechtvaardigere toekomst binnen een sterkere gemeenschap. Het bevorderen van lokale productie, reparatie en recycling creëert tevens nieuwe banen en kansen. Het verminderen van de afhankelijkheid van import en het creëren van lokale toevoerketens leidt tot meer economische veerkracht. Lokaal bezit en controle van voorzieningen versterkt eveneens de binding met de gemeenschap en de sociale cohesie.

WAT ZIJN ECONOMISCHE FACTOREN OM REKENING MEE TE HOUDEN?
Economische factoren in de architectuur verwijzen naar de financiële overwegingen die van invloed zijn op het ontwerp, de bouw en het onderhoud van gebouwen. Deze factoren kunnen bestaan uit de beschikbaarheid van financiering, de kosten van materialen en arbeid, het potentiële rendement op investering en de economische impact van het gebouw op de omgeving. Tegelijkertijd wordt een gebouw altijd ontwikkeld binnen een breder macro-economisch kader dat van grote invloed is op de waardering door investeerders, gebruikers en de gemeenschap.

HOE INTEGREREN WE DE CIRCULAIRE ECONOMIE IN ONZE ONTWERPEN?
Door hoogwaardige materialen in te zetten en door doordacht en zorgvuldig te detailleren, dragen we bij aan de robuustheid, duurzaamheid en flexibiliteit van gebouwen. Door hun levenscycluskosten te verlagen en ze tegelijkertijd toekomstbestendig te maken zodat ze hun waarde behouden. Door het opzetten van een efficiënter ontwerp- en bouwproces proberen we het gebruik van beschikbare economische en ruimtelijke middelen te optimaliseren. In bredere zin bevorderen we de implementatie van robuuste circulaire economische modellen die de voorkeur geven aan lokale en niet-speculatieve langetermijninvesteringen.

Het lineaire model van ‘nemen, maken, weggooien’ is niet duurzaam en draagt bij aan de achteruitgang van het milieu en sociale ongelijkheid. Het bevorderen van circulaire economische modellen bij de ontwikkeling van nieuwe gebouwen is daarom cruciaal.

WAAROM IS DUURZAME GEMEENSCHAPSONTWIKKELING BELANGRIJK?

Zeggenschap en impact
Het betrekken van bewoners, belanghebbenden en lokale organisaties bij besluitvormingsprocessen bevordert een gevoel van zeggenschap en betrokkenheid binnen de gemeenschap. Dit verzekert dat unieke behoeften, aspiraties en culturele waarden worden weerspiegelt. Als mensen een stem hebben in het vormgeven van hun omgeving, zijn ze eerder trots op hun buurt, dragen ze bij aan de verbetering ervan en pleiten ze voor het behoud ervan op de lange termijn.

Ongelijkheid bestrijden
Architectuur en stedenbouw hebben historisch gezien sociale, economische en milieuongelijkheden in stand gehouden. Duurzame gemeenschapsontwikkeling probeert deze ongelijkheden te corrigeren door sociale gelijkheid, betaalbaarheid en inclusiviteit te bevorderen. Met toegang tot essentiële diensten, voorzieningen en kansen voor alle leden van de gemeenschap. Een rechtvaardige gemeenschap beoogt ongelijkheden te verminderen en sociale cohesie en rechtvaardigheid te bevorderen.

WAT DEFINIEERT EEN GEMEENSCHAP?
Het concept van een “duurzame gemeenschap” beschrijft niet slechts één type buurt, stad of regio. Welke voorzieningen de omgeving kan leveren en wat burgers willen en kunnen veroorloven, kan van gemeenschap tot gemeenschap verschillen. Een duurzame gemeenschap staat niet vast, maar is continu in ontwikkeling om te voldoen aan de sociale en economische behoeften van haar inwoners binnen en de voorziening daarvan.

HOE KUNNEN WE GEMEENSCHAPPEN VERBETEREN?
Wij geloven dat we door het ontwerpen van aantrekkelijke openbare ruimten plekken kunnen creëren die worden gewaardeerd en omarmd door gebruikers en omwonenden. Door te ontwerpen in dialoog met gebruikers en buren, het integreren van lokale culturen en het garanderen van rechtvaardige en diverse leefomgevingen, voelen mensen zich verbonden met het gebouw en de gemeenschap. Dit resulteert in plaatsen waar mensen willen verblijven en ontmoeten, en plaatsen waar mensen zich betrokken bij voelen.

Een samenleving bestaat zowel uit de stenen waaruit de gebouwen zijn opgetrokken als uit alle ruimte en leven ertussenin. Door leefomgevingen te verbeteren en steden aangenamer, gezonder en duurzamer te maken, verbeteren we het leven van hen die er wonen.