The Panno School

Het Panno School Complex is een innovatieve onderwijsfaciliteit die duurzaam is ontworpen om een holistische en inclusieve leeromgeving te creëren voor kinderen in Oekraïne. Het concept is ontwikkeld als onderdeel van de architectuurwedstrijd “FUTURE SCHOOL FOR UKRAINE”, waar het veel lof oogstte van de jury beloond werd met de 2de plaats. Het project is een internationale samenwerking tussen het Oekraïense architectenbureau NOVA – New Office of Vital Architecture, en het Nederlandse bureau Orange Architects. De decoratieve elementen in de gevelcompositie zijn afgeleid van traditionele Oekraïense motieven en ornamenten, waarmee het ontwerp de culturele erfenis van Oekraïne eert en omarmt.

Panno is een adaptief architectonisch concept dat de essentie van moderne Oekraïense scholen vastlegt.

Het Panno School Complex is meer dan alleen een school; het is een multifunctioneel centrum en een culturele hub. Het ontwerp herinterpreteert traditionele Oekraïense architectonische elementen in een moderne educatieve omgeving voor de buurt, met integratie van een bibliotheek, café, mediahub, sportfaciliteiten, onderzoekslaboratorium en gemeenschapsruimtes. De school is opgevat als een dorp of een kleine nederzetting, waarbij verschillende functionele ruimtes individuele gebouwen zijn, gangen de straten, en open gemeenschappelijke ruimtes zoals atria of lobby’s de pleinen vormen. Deze opzet bevordert sociale interactie en continu leren, omdat elk element binnen de schoolomgeving een educatief doel dient. Visuele verbindingen op diverse plekken in de school, zoals glazen deuren en interne ramen naar klaslokalen en andere educatieve ruimtes, zorgen voor een naadloze verbinding tussen de verschillende ruimtes en functies, en creëren een omgeving waarin studenten van álles wat ze zien kunnen leren.

Het Panno School Complex is een flexibel ontworpen concept, dat zich aan kan passen aan de lokale tradities en economische context van verschillende Oekraïense regio’s. De gevel weerspiegelt een eigentijdse interpretatie van Oekraïense architectonische elementen, waarbij ook gerecyclede lokale materialen van door de oorlog beschadigde gebouwen worden hergebruikt.Dit behoudt niet alleen ht culturele erfgoed, maar zorgt ook voor duurzaamheid.

De gevel weerspiegelt een eigentijdse interpretatie van Oekraïense architectonische elementen, waarbij ook gerecyclede lokale materialen van door de oorlog beschadigde gebouwen worden hergebruikt.

Een engagement voor duurzaamheid en context staat centraal, aangezien het project tot doel heeft materialen uit door oorlog beschadigde gebouwen te hergebruiken voor gevelelementen, als eerbetoon aan het erfgoed van de regio. In het noordoosten van Oekraïne is hout traditioneel het belangrijkste gevelmateriaal, bekend om zijn decoratieve details. Het project moderniseert dit met een minimalistisch ontwerp, met hergebruikte materialen van door oorlog beschadigde gebouwen. In het zuiden, waar pleisterwerk gebruikelijk is vanwege de aanwezigheid van lokale grondstoffen, gebruikt het project gevarieerde pleistertexturen voor een moderne, minimalistische uitstraling. In noord- en oost-Oekraïne wordt veel baksteen gebruikt, wat unieke ontwerpen mogelijk maakt, waarbij hergebruikte materialen karakter en gemeenschapswaarde toevoegen.

Duurzaamheid staat centraal in het Panno School Complex. Het project gebruikt gerecyclede materialen en heeft een gebalanceerde terreinindeling, met 50% ten behoeve van het landschap en 50% voor de gebouwen. Het landschapsontwerp omvat een ‘stedelijke wildernis’ met inheemse Oekraïense flora en fauna, wat de biodiversiteit bevordert en een milieuvriendelijke omgeving creëert. Het energiezuinige gebouw maakt gebruik van moderne technologieën zoals zonnepanelen, groene daken en efficiënte ventilatiesystemen om de CO2-uitstoot te verminderen en energie-efficiëntie te bevorderen. Het ontwerp volgt het Frisse Scholen-principe, wat zorgt voor voldoende natuurlijk licht en ventilatie, cruciaal voor een gezonde leeromgeving. Bovendien kunnen de gebouwen voor andere functies gebruikt worden op verschillende momenten van de dag, of bijvoorbeeld in de weekenden en de vakanties.
Projectdetails
  • Locatie
  • Oekraïne
  • Opdrachtgever
  • NEB Lab
  • Oppervlak
  • 9,750 m2
  • Programma
  • onderwijs
  • Opdracht
  • Aanbesteding
  • Team
  • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Elena Staskute, Dmytro Borodin
  • Samenwerking
  • NOVA
  • Visuals
  • Follow You Home