quadrupe, Beiroet

Het ontwerp voor Mdawar 67 bestaat uit 32 micro-appartementen, bovenop een commerciële plint, gelegen op de hoek van de straten Pasteur en Gouraud, in de levendige wijk Mar Mkhayel in het centrum van Beiroet.

Met het conceptontwerp richten we ons expliciet op de vraag hoe je een relatief hoge toren in dit dichte stadsgebied, dichtbij aangrenzende straten en gebouwen, kunt inpassen. Vanwege de kleinere schaal van de bestaande gebouwen en straatprofielen in de omgeving, stellen we voor om het torenvolume op te splitsen in kleinere eenheden, waardoor een meer gearticuleerd gebouw ontstaat op deze gevoelige locatie.

Zoals gevraagd in de programma van eisen hebben alle appartementen een dubbelhoge ruimte, tot 5.1 meter netto, met een mezzaninevloer. Op elke verdieping worden 4 micro-appartementen gerealiseerd. Door de dubbelhoge units op een alternerende manier te stapelen, kunnen we verschillende aspecten van het gebouw maximaliseren; woonbeleving, buitenruimte, uitzicht en iconische waarde.

 

De Quadrupe, een groots gebaar, dat kleinschalig leven in de binnenstad combineert met maximaal comfort, uitzicht en uitstraling

Om de woonervaring in dit levendige deel van de stad te optimaliseren, hebben we de typische torenplattegrond opnieuw onder de loep gehouden. Door vier duplexeenheden steeds 90 graden ten opzichte van elkaar te draaien en ze op elke hoek 1 verdieping op te tillen, creëren we een spannende 3D gebouwenvelop. De units klimmen met de klok mee omhoog, als een dubbele DNA-streng, en vormen een expressieve toren, gebouwd tot de maximaal toegestane hoogte.

 

Aangezien de balkonruimten deel uitmaken van het volume bieden ze privacy en ruimte voor rust; een welkome meerwaarde in deze levendige binnenstedelijke wijk

Het resultaat is een zeer sculpturaal bouwvolume, dat duidelijk zijn typologie laat zien en zijn eigen buitenruimtes creëert als weelderige terrassen binnen de spiraalstapeling van de micro-appartementen. Net als de studio-units hebben ook de terrasruimtes een dubbele hoogte, waardoor grote planten binnen het volume van de toren kunnen groeien en zowel door de zon verlichte als schaduwrijke plekken kunnen worden gecreëerd om buiten te zitten. Omdat de balkonruimtes deel uitmaken van het volume bieden ze privacy en plek voor rust; een welkome meerwaarde in deze levendige binnenstedelijke wijk.

 

Hoewel de toren er sculpturaal en exotisch uitziet, is het structurele schema verrassend eenvoudig. Op iedere laag vallen 2 mezzaninevloeren samen met 2 volle verdiepingen in de aangrenzende units, als gevolg van de consequente vertrapping van de wooneenheden. Op deze manier kunnen de mezzaninevloeren efficiënt worden gerealiseerd in dezelfde betonconstructie. Dit leidt tot een opzet waarbij alleen de dubbelhoge ruimtes uit een eenvoudige vierkante plattegrond steken die op elk niveau is geconstrueerd met een kern in het midden en kolommen in de gevel. Het positieve neveneffect hiervan is een plattegrond met slechts 2 woningentrees op iedere verdieping.

 

De plint van de toren leent zich voor een commerciële invulling; ieder kwart van de begane grond heeft een verschillende hoogte, waardoor extra tussenvloeren mogelijk zijn. Ter plaatse van de aansluiting op de aangrenzende gebouwen, aan 2 zijden van het perceel, zijn smalle buitenruimtes voorzien; weelderige groene gebieden, met verticaal groen, waardoor een perfect duurzaam behang ontstaat voor de commerciële functies in de plint.

Het interieur van de studio-appartementen wordt gedomineerd door de dubbele hoge ruimte, de tussenverdieping en de wenteltrap tussen de 2 niveaus. Op de benedenverdieping bevinden zich de entree, keuken en woonkamer en op de tussenverdieping liggen de bad-, slaap- en studieruimte. Alle ondersteunende functies zijn efficiënt georganiseerd rondom de kern, waarin zich ook de technische schachten bevinden.  

De zandkleurige gevels zorgen voor een verfijnde, lichte en natuurlijke uitstraling, die de plasticiteit van de toren duidelijk laat zien. De stalen puien in een donkere kleur zijn dubbelhoog, hebben een industriële uitstraling, en maken een vrij uitzicht op het stadscentrum en de Middellandse Zee mogelijk. Schuifpuien tot 3 meter breed geven toegang tot de balkonruimtes, terwijl mashrabiah elementen in de zijgevels van de duplexeenheden zowel privacy als daglicht voor de slaapruimtes op de tussenverdieping waarborgen.

Bij de materialisatie van de gevels streven we ernaar om op te gaan in de‘ couleur locale ’van de buurt
Projectdetails
 • Locatie
 • Mdawar 67, Beiroet, Libanon
 • Opdrachtgever
 • Archstone Capital, Masharii SAL
 • Ontwerp
 • 2016
 • Oppervlak
 • 2.992 m2
 • Programma
 • Mixed-use
 • Opdracht
 • Pitch
 • Team
 • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Mario Acosta, Michal Marcinkowski, Misa Marinovik, Elena Staskute
 • Visuals
 • A2Studio