parkstad, Rotterdam
Met ons plan voor Blok I, Bostuin, wordt de groene drager van Parkstad tot in de haarvaten van het bouwblok uitgewerkt. 167 woningen met een grote diversiteit aan woningtypes zijn georganiseerd rondom de Bostuin: een levensecht bos in de volle grond. Het is een voedselbos, waar bewoners elkaar ontmoeten, kinderen veilig kunnen ravotten en waar op een laagdrempelige wijze voedsel en groen de woonbeleving kleurt.
Het plan Bostuin belichaamt het contrast tussen het park en de stad. Op de grens van de dynamiek van de levendige straat en de rust in een weelderige tuin, vormen de families van panden een coherent bouwblok in de stad. Hoogstedelijk met hoogteaccenten aan de Laan op Zuid en met meer nadruk op de menselijke maat en de schaal van Afrikaanderwijk aan de Hilledijk en het Karakterpark.
Het plan Bostuin belichaamt het contrast tussen het Park en de Stad. Op de grens van de dynamiek van de levendige straat en de rust in een weelderige tuin, vormen de families van panden een coherent bouwblok in de stad
Stel je voor: een eetbaar park, waar je je kunt ontspannen, al dan niet onder genot van een vers geplukte bes of noot. Dat is een voedselbos: een landschap opgezet als een natuurlijk ecosysteem, gericht op de productie van voedsel en andere voor de mens bruikbare producten. De Bostuin is een collectief binnengebied van de bewoners, maar is zo ontworpen dat het ook een plek van betekenis voor de wijk kan zijn. De bostuin kan worden opengesteld voor de buurt om bramen te plukken op een zomerse zaterdagochtend. Of een schoolklas is te gast en krijgt natuureducatie in de gezamenlijke huiskamer.
Om de unieke woonbeleving aan de Bostuin optimaal te ervaren zijn functies als bergingen en parkeren uit het zicht geplaatst in een half verdiepte binnenstraat rondom de tuin. Door hoogteverschillen in het landschap op een slimme manier in te zetten is er in de binnenstraat natuurlijk daglicht en natuurlijke ventilatie. Hier kun je een rondje hardlopen, steppen en is de auto te gast als op een woonerf. Boven op de binnenstraat liggen de terrassen van de eengezinswoningen. De bostuin, terrassen en binnenstraat worden op een natuurlijke manier door het glooiende landschap fysiek en visueel met elkaar verbonden.
Stel je voor: een eetbaar park, waar je je kunt ontspannen, al dan niet onder genot van een vers geplukte bes of noot. Dat is een voedselbos: een tuin of landschap opgezet als een natuurlijk ecosysteem
Met de Bostuin wordt een veelheid aan woningtypes aan Parkstad toegevoegd. 167 woningen waaronder gezinswoningen met tuinen, beneden-boven woningen, compacte appartementen voor singles en senioren en ruime gezinsappartementen. Er is veel aandacht besteed aan het goed verdelen van de woningtypes over het plan. Stadswoningen staan tussen beneden-bovenwoningen en appartementenblokken. De gemene deler van het plan is dat elke woning een relatie met de Bostuin heeft.
In het plan krijgen thema’s die de architectuur in Afrikaanderwijk karakteriseren, een nieuwe interpretatie. Families van panden, verbijzondering van hoeken, differentiaties in betonnen plinten, aandacht voor de beëindiging en specials in de gevel zoals erkers en balkonhekken komen terug in het plan. Daarnaast wordt er richting de Laan op Zuid ook aansluiting gezocht bij de schaal van de nieuwe ontwikkelingen van Feyenoord City.
The common denominator of the plan is that each home has a relationship with the Forest Garden.
Het metselwerk vormt over alle gevels weefwerk in een gridpatroon. Afhankelijk van de positie heeft het grid soms een horizontale en soms een verticale oriëntatie. De blokken hebben een nuanceverschil in bruin-zandkleurige tonen om de verscheidenheid aan panden in de straat te tonen, zonder afbreuk te doen aan het samenhangend geheel. Het metselwerk wordt uitgevoerd in horizontale en verticale verbanden en in de terugliggende vlakken worden klampstenen toegepast. De 5e gevel, de daken, spelen een belangrijke rol in de integrale duurzaamheidsdoelstellingen, maar worden ook geactiveerd voor gebruik. Op het dak van het blok tussen de hoogteaccenten aan de Laan op Zuid is de dakakker, een collectieve moestuin met kas, bereikbaar met de lift vanuit de centrale hal naast de huiskamer.
Vanuit de Laan op Zuid is de kas zichtbaar en geeft een hint van de Bostuin Rotterdam in de straat. De daken op de lagere blokken krijgen ruige begroeiing of zonnepanelen gecombineerd met een groendak.
- Locatie
- Rotterdam, The Netherlands
- Opdrachtgever
- Nederlandse Bouw Unie
- Oppervlak
- 26.500 m2
- Programma
- Wonen
- Opdracht
- Aanbesteding
- Team
- Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Martha Castillo Riasco, Dirk Hovens, Dirk Jansen, Paul Kierkels, Tess Landsman, Julija Osipenko
- Samenwerking
- Studio AAAN, MAAK space, Merosch
- Stedenbouwkundige
- Dienst Stedenbouw Rotterdam
- Visuals
- YuconVR