baumanskaya, Moskou

Het project behelst de transformatie van de oude gebouwen van het metaalinstituut, waaronder een oud industrieel laboratorium, naar een luxe woonvoorziening voor expats. Het plan onderzoekt hiermee de mogelijkheden om een ​​lokale gemeenschap te creëren en tegelijkertijd de gegevenheden van de bestaande gebouwen te maximaliseren.

Het voorgestelde programma omvat verschillende collectieve voorzieningen die aansluiten op de aanwezigheid van verschillende hightech- en onderwijsinstellingen in de nabije omgeving.

Het gemeenschappelijke programma wordt geïntroduceerd om de ontwikkeling een levendige sfeer te geven - waardoor het meer wordt dan zomaar een woningbouwontwikkeling - en om creatieve ideeën en kennis samen te brengen

Het gemeenschappelijke programma wordt geïntroduceerd om de ontwikkeling een levendige sfeer te geven – waardoor het meer wordt dan zomaar een woningbouwontwikkeling – en om creatieve ideeën en kennis samen te brengen die een expat gemeenschap te bieden heeft. De royaal gedimensioneerde klassieke gebouwen van het instituut krijgen een nieuwe bestemming en bieden plaats aan fully-serviced appartementen, in omvang variërend van kleinere studio’s tot grotere luxe appartementen. De diverse groottes van de appartementen zijn geschikt voor verschillende soorten expats – van de short-term zakenreiziger tot de lange termijn expat familie – met een verblijf variërend van enkele weken tot een jaar.

voorzieningen zijn verspreid over het complex op strategische locaties geplaatst. Ze zijn geconcentreerd in de plint en rondom de gebouwkernen met de verticale circulatie, om zo de sociale interactie tussen de groepen tijdelijke bewoners te stimuleren. Verder biedt de plint ruimte aan diverse kleinschalige commerciële voorzieningen zoals bars, restaurants en ambachtelijke voedingswinkels. Buiten is ruimte voor evenementen. Deze voorzieningen zijn ook toegankelijk voor de bewoners van de omliggende wijk. Zo  wordt bijgedragen aan het inbedden van het complex in zijn context en krijgen de bewoners het gevoel midden in de bruisende stad te wonen.

De architectonische en ruimtelijke kwaliteiten van de gebouwen zijn zorgvuldig in kaart gebracht en voor ieder gebouw wordt een passend programma geschreven, dat past op de specifieke gebouwkarakteristieken

Het voormalige laboratorium van het instituut wordt omgevormd tot flexibele co-working ruimtes met collectieve faciliteiten en recreatieruimtes, als een lokale creative hub. Deze grote flexibele ruimte wordt, samen met de binnenplaatsen, het kloppende hart van het gehele complex. Het grootste deel van de oorspronkelijke structuur van het complex wordt behouden en efficiënt hergebruikt. De architectonische en ruimtelijke kwaliteiten van de gebouwen zijn zorgvuldig in kaart gebracht en voor ieder gebouw wordt een passend programma geschreven, dat past op de specifieke gebouwkarakteristieken. Op deze manier worden de ruimtelijke kwaliteiten van de oorspronkelijke gebouwen niet alleen benut, maar ook gemaximaliseerd. Flexibele en lichte constructieve oplossingen, vooral voor de gemeenschappelijke ruimtes van de industriële gebouwen, zijn ontworpen om de gebouwen en hun functies ook in de toekomst eenvoudig aanpasbaar te laten zijn.

Projectdetails
 • Locatie
 • Moskou, Rusland
 • Opdrachtgever
 • Motus LLC
 • Oppervlak
 • 30.000 m2
 • Programma
 • Mix-use
 • Opdracht
 • Feasability study
 • Team
 • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Kapilan Chandranesan, Gloria Caiti, Elena Staskute, Irina Vaganova
 • Visuals
 • Orange Architects