zonnehof, Duivendrecht
Dit ontwerp voegt twee verschillende scholen samen onder één dak, zonder de eigen identiteit in te leveren. Iedere school heeft een eigen entree, met eigen speelpleinen. Binnen een meer generieke opzet van het gebouw is de interne organisatie voor iedere school specifiek ontworpen. Hierdoor bezit het gebouw twee geheel verschillende ruimtelijke karakteristieken.
Het gebouw zoekt aansluiting met haar zeer groene omgeving en verschijnt als een gedifferentieerde en herkenbare sculptuur.
In de plastiek van het gebouw komt de individuele herkenbaarheid van beide scholen tot uitdrukking. In de materialisatie van de gevels wordt hier vervolgens een spel mee gespeeld
Waar de openbare Basisschool ‘de Grote Beer’ is georganiseerd in verschillende onderwijsclusters, aan separate leerpleinen, heeft de A. Bekemaschool heeft zijn compacte basislokalen (basecamps) geordend rondom grote centrale leerpleinen. Vides binnen iedere school verbinden de verschillende verdiepingen met elkaar en zorgen ervoor dat men zich goed kan oriënteren. De twee lokalen op de bovenste verdieping van het gebouw doen dienst als crearuimte, maar kunnen indien nodig ook worden gebruikt als wissellokaal. Het daglicht komt via verschillende soorten daklichten tot in het hart van de scholen, wat samen met het beheerste materiaal- en kleurengebruik bijdraagt aan een heldere leeromgeving.
De speelplaatsen worden omzoomd door een weelderige gemengde haag. Beide schooldomeinen komen via de groene speelpleinen rechtstreeks uit op de naastgelegen natuurspeeltuin. De bestaande beplanting wordt teruggesnoeid, om zonlicht op de pleinen te garanderen en de sociale veiligheid rondom de school te garanderen. Het mossedum dak draagt verder zorg voor een groene inpassing, ook vanuit de omringende hoogbouw bezien.
Het gebouw zoekt aansluiting met haar zeer groene omgeving en verschijnt als een gedifferentieerde en herkenbare sculptuur. In de plastiek van het gebouw komt de individuele herkenbaarheid van iedere school tot uitdrukking. Met de materialisatie van de gevels wordt hier vervolgens een spel mee gespeeld. Rondgaand het gebouw wisselen lichte en donkere gevelvlakken in baksteen elkaar af. Entrees worden geaccentueerd in helder gekleurde afwijkende materialen. De aluminium puien zijn als de ogen van het gebouw: Open en transparant naar buiten. Maar ook wordt de buitenwereld hierdoor naar binnen in de wereld van de school gehaald.
- Locatie
- Duivendrecht, Nederland
- Opdrachtgever
- ASKO & Stichting OOP
- Ontwerp
- 2012
- Realisatie
- 2015
- Oppervlak
- 3.200 m2
- Programma
- Onderwijs
- Opdracht
- Aanbesteding | 1e prijs
- Team
- Jeroen Schipper, Theo Kupers, Danai Gkoni, Arthur Stolk, Paul Voorbergen, Perry Klootwijk
- Samenwerking
- Theo Kupers Architecten
- Adviseurs
- Van Rossum, De Blaay-Van den Bogaard, Peutz, ABC Nova
- Aannemer
- Klaassen Groep
- Bouwkosten
- 3.400.000 euro
- Fotografie
- Roos Aldershoff