Rietwaard, Amstelveen
In samenwerking met Eentien Architecten, MAAK space en ABT heeft Orange Architects een ontwerp gemaakt voor een nieuw Kindcentrum in Amstelveen. Amstelveen heeft zich ontwikkeld van ‘dorpje in de Bovenkerkpolder tot ‘stad in het groen’. De stad heeft veel parken en is dooraderd met groen en is de groenste gemeente in Nederland. De wens is om dit te behouden en versterken. Op de locatie die nooit bebouwd is, geeft het ontwerp iets terug aan de plek om te leren voor de toekomst.
Met het nieuwe Kindcentrum wordt een allround leer en beleef omgeving gemaakt volgens de “Whole School Approach”, een duurzame visie voor de scholen van de toekomst. Deze visie gaat uit van een omgeving van het opgroeiende kind die volledig in het teken staat van leren en spelen om zo enerzijds het kind in een natuurlijke omgeving te laten opgroeien en anderzijds genoeg speel en leermomenten gedurende de dag binnen en buiten aan te bieden. Het fijne van deze visie is dat deze natuurlijk en vrij aansluit op bestaande visies van de Willem Alexander school en Kinderrijk.
Amstelveen is ontstaan in het Amstelland en specifieker het ten oosten aan de Amstel gelegen turfwingebied van de Nieuwer-Amstel. Het daarmee ontstane slagenlandschap had een duidelijkere andere identiteit als het ten oosten van de Amstel gelegen Ouder-Amstel. Het typisch landschap met zijn gras, riet en water landschap was de basis van de stad Amstelveen. Dit lokale slagenlandschap wordt als concept en identiteitsdrager ingezet voor een integrale ontwikkeling van de leeromgeving, de gebouwen en het landschap.
Het schoolgebouw wordt een opgetild landschap in 2 lagen over bijna de volle lengte van de zuidkant van de kavel. Zo ontstaat er een groot, geluid-, wind- en zon luwe zone voor het landschap en buitenruimte van de school. Door de wens om de gymzaal op niveau aan te brengen ontstaat de mogelijkheid om een duidelijk herkenbaar accent te maken, de parkeerplaatsen uit het open landschap te halen en daardoor een heldere lineaire indeling te krijgen passend bij de identiteit en historie van de plek. Door de leerplekken maar op 2 niveaus te realiseren is de nabijheid van het omliggend natuur en speellandschap altijd dichtbij.
Mens en dier als onderdeel van het systeem. Het landschapsontwerp trekt een veelheid aan fauna aan.
Kinderen met of zonder ouders komen uit de omringende tuinstad, te voet, op de fiets met de bus of worden door hun ouders gebracht. Hopelijk komen ze overwegend over het fietspadennetwerk dat zich door de buurt en groen slingert en waaieren ze uiteindelijk het groene schoolplein op, veilig vanaf de luwe zijde, gescheiden van het verkeer op de Groenelaan. De hoofd en zuid entree, genaamde de passage, zijn dubbel hoog en royaal. De leerlingen komen hun vertrouwde omgeving binnen via het centrale leerplein van hun cluster. Jassen en tassen worden opgeborgen in de lockers aan de middenstraat bij de eigen stamgroepruimte. De kinderen kletsen met elkaar kijken naar het omliggend landschap en de leraar wenst hun een goede morgen….de schooldag is begonnen.
Om deze typische schooldag natuurlijk vorm te geven, is een integrale benadering van architectuur, landschap en techniek de basis. De architectuur van het gebouw is helder opgebouwd, georganiseerd en vormgegeven passend in het omliggend landschap. Het gebouw is bijna geheel gebouwd uit natuurlijke lokale materialen zoals hout, bio-based isolatie en riet. Daardoor voelt de school niet aan als een gebouw maar als een gestapeld natuurlijk (leer) landschap. De rondom toegepaste overstekken, zuidzijde ruimer dan noord, met groenvoorziening uitgevoerd met riet of een lokaal bio-based product als gevelmateriaal versterkt de beleving van het concept van het gestapelde lokale slagenlandschap.
Het interieur van de school is rationeel, modern en licht en kenmerkt zich door de houten constructie en interieur.
Een schoolvoorbeeld van Duurzaam Bouwen! Het concept van het lokale slagenlandschap wordt integraal opgepakt voor zowel de leeromgeving, stedenbouw, architectuur, landschap en techniek. Het is daarmee een holistische duurzame benadering van de opgave. In het ontwerp van de school zetten we stappen naar een CO₂-neutrale bouw om zo een Paris Proof gebouw op te leveren. Dit gaat verder dan alleen het reduceren van CO2 in de gebruiksfase door de school energieneutraal te maken. Ook het bouwproces en het materiaalgebruik veroorzaken CO2-uitstoot. In het ontwerp ligt de focus op Whole Life Carbon aanpak.
- Opdrachtgever
- Gemeente Amstelveen
- Oppervlak
- 2,600 m²
- Programma
- Kindcentrum (basisschool, kinderdagverblijf, gymzaal)
- Team
- Allard Meijer, Florentine van der Vaart, Irina Vaganova, Julija Osipenko, Midas van Boekel, Patrick Meijers, Tess Landsman, Victoria Tomas
- Samenwerking
- Eentien Architecten
- Visuals
- Orange Architects