Blossem, Breda

Aan de rand van de wijk Tuinzigt in Breda ligt het oude terrein van de ‘Nibb-it-fabriek’, bekend om zijn bekende borrel versnaperingen. Het terrein van circa 5,2 hectare staat sinds 2007 leeg en in 2018 hebben de Nederlandse Bouw Unie en Maas-Jacobs besloten om hier een prijswinnend groene leefomgeving te creëren; BLOSSEM. Op de locatie is een nieuwe groene stadswijk ontworpen voor een brede mix aan doelgroepen in zowel het huur- als koopsegment. Gebouw 3.3 ligt centraal in het plan en bevat 154 appartementen gepositioneerd om een centrale groene patio.

Het stedenbouwkundige plan van Studioninedots en Karres en Brands is ontworpen op basis van 10 ontwerpprincipes waarin de thema’s gezondheid, natuurinclusiviteit en autovrij centraal staan. Het openbaar toegankelijk centrale park, uitgevoerd met wadi’s en wilde natuur, vloeit tussen de gebouwen door zodat iedereen aan het park woont. De stedenbouwkundige opzet bestaat uit een schakering van verschillende grote bouwblokken in het groen met een aaneenschakeling van diverse publieke ruimten; het landschapspark, de stedelijke passage en semi-openbare patio’s in de diverse bouwblokken. De gedraaide stedenbouwkundige structuur volgt de origineel opzet van het voormalige Nibb-it complex.

De stedenbouwkundige opzet bestaat uit een schakering van verschillende grote bouwblokken in het groen met een aaneenschakeling van diverse publieke ruimten; het landschapspark, de stedelijke passage en semi-openbare patio’s in de diverse bouwblokken

De positionering van het gebouw 3.3 past naadloos in de kenmerkende gedraaide orthogonale positie van de voormalige Nibb-it fabriek. Het kloeke gebouw staat midden in het park, waarin het publieke netwerk van voet- en fietspaden om en door het gebouw loopt voor een maximale verbinding met de omgeving. De plint met grondgebonden appartementen, fietsparkeren, entrees en de binnenstraat aan de patio draagt bij aan de sociaal ruimtelijke verbondenheid in het gebied.

Gebouw 3.3 met 154 appartementen is de grootste ontwikkeling in het gebied en heeft een industrieel uiterlijk met een groen en warm collectief hart. De architectuur is geïnspireerd op het rationele DNA van het voormalige fabrieksterrein. Het gebouw staat op een robuuste gematerialiseerde plint met een horizontaal en licht geaccentueerde bovenbouw met rondom doorlopende balkons. De contrasterende patio is warm bekleed en weelderig begroeid, met een knipoog naar de sociale oorsprong van de Nibb-it producten.

Het gebouw staat op een robuuste gematerialiseerde plint met een horizontaal en licht geaccentueerde bovenbouw met rondom doorlopende balkons

Blossem 3.3 is een kloek hoofdgebouw met solide plint en lichte bovenbouw. De dubbelhoge portalen met terugliggende gevel en gesloten hoeken zorgen voor een stevige plint. De stapeling van geanoniseerde horizontale aluminium banden geeft de bovenbouw een licht karakter.

De plint wordt uitgevoerd uit gecementeerd metselwerk voor een solide en tactiel uiterlijk. De horizontale banden zijn van gevouwen geanodiseerde aluminium cassettes en de terugliggende gevel wordt met een vezelcementplaat met verticale groeven bekleed.

De patio vormt het hart van het gebouw, met zijn groene karakter biedt deze de ruimte om elkaar te ontmoeten, te borrelen met medebewoners of voor je woning een krant te lezen onder het genot van een kopje koffie of thee. Het is een plek die zorgt voor sociale verbondenheid en levendigheid in het gebouw. De brede galerij met de grote schuifpui van de doorzonwoonkamer en keuken zorgt voor een naadloze overgang tussen binnen en buiten en geeft de bewoners extra leefruimte. Het gebruik van het materiaal hout in combinatie met donkere kozijnen en de rijk beplante patio geeft deze buitenruimte een warm en knus gevoel. De stalen balustrades met gepuntlast gaas op de betonnen galerij benadrukken ook hier het industriële karakter.

De rationele bouw met grid-structuur past binnen de stedenbouwkundig typologie en het industriële karakter van het terrein. De rationele opzet van de het gebouw staat in contrast met het landschap en de informele sociale verbindingen in en om het gebouw. De informele publieke en landschappelijke route loopt via de expressief vormgegeven entrees direct door het gebouw en verbindt het gebouw en de patio met zijn omgeving. Ondergronds deelt het gebouw de parkeergarage, met de entree in 3.3, met gebouw 3.2. De collectieve fietsenstalling is zichtbaar en transparant gepositioneerd op de kop van het gebouw en onderdeel van de hoofdentree. De duplexwoningen en grondgebonde appartementen sluiten met hun privéterrassen aan op het publieke landschap. Op de verdieping hebben alle appartementen royale balkons en ruim zicht op het park.

De duplexwoningen en grondgebonde appartementen sluiten met hun privéterrassen aan op het publieke landschap. Op de verdieping hebben alle appartementen royale balkons en ruim zicht op het park.

Gebouw 3.3 biedt verschillende woontypologieën; grondgebonden duplex woningen en appartementen, ruime hoekappartementen en grote en kleine doorzon appartementen met een balkon aan de binnen- en buitenzijde. Hierdoor kan een brede doelgroep genieten van deze aantrekkelijke leefomgeving. Alle woningen zijn ontsloten via de gemeenschappelijke patio en georiënteerd op het park.

De groene patio in het hart van het gebouw draagt bij aan het gemeenschappelijke wonen in Blossem 3.3 en zorgt voor sociale verbondenheid en levendigheid in het gebouw. In de collectieve buitenruimtes met een groot aantal volwassen bomen ontmoeten bewoners elkaar het hele jaar door. Ook geeft het park verkoeling op een hete zomerdag. Het groen groeit via het stalen gaas zeven bouwlagen hoog. Het collectief WKO-systeem en zonnepanelen op de dak zorgen voor een duurzaam energieconcept.

In de collectieve buitenruimtes met een groot aantal volwassen bomen ontmoeten bewoners elkaar het hele jaar door. Ook geeft het park verkoeling op een hete zomerdag
Projectdetails
  • Locatie
  • Breda, The Netherlands
  • Opdrachtgever
  • NBU | Maas-Jacobs
  • Ontwerp
  • 2021 >
  • Oppervlak
  • 13.500 m2
  • Programma
  • Wonen
  • Opdracht
  • Directe opdracht
  • Team
  • Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Marlene Hamacher, Florentine van der Vaart, Jokubas Platukis, Anna Kolasa, Athanasia Kalaitzidou, Paulina Kurowska, Elchan Koelijev, Rik Meijer, Frank Schulze, Eleni Papanikolaou, Dirk Jansen
  • Stedenbouwkundige
  • studio 9dots + Karres en Brands
  • Aannemer
  • Van Wijnen & NBU
  • Visuals
  • Orange Architects